top of page

Nieuws - Stichting Monumentenhuis Brabant

Het Monumentenhuis Brabant gaat verhuizen!

Na bijna 20 jaar nemen we afscheid van onze vertrouwde locatie aan de Markt in Geertruidenberg. Het was geen gemakkelijke zoektocht, maar we zijn blij om aan te kondigen dat we een nieuw thuis hebben gevonden! Met trots delen we dat ons nieuwe kantoor gevestigd zal zijn in de prachtige Leerfabriek KVL te Oisterwijk, een markant rijksmonument. Deze centrale locatie van de KVL is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer, waardoor we onze steunpuntfunctie en het planoverleg goed kunnen blijven uitvoeren. Hoewel we nog niet direct vertrekken – er moet nog het een en ander gebeuren – hopen we vanaf december/januari 2024 volledig operationeel te zijn op onze nieuwe plek.

Save the date! Bijeenkomst erfgoed in de klimaatstresstest van gemeenten

3 oktober 2024 in Oisterwijk

 

Op donderdagmiddag 3 oktober organiseert Monumentenhuis Brabant in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) een bijeenkomst over erfgoed in de klimaatstresstest van gemeenten.

 

Klimaatverandering is voelbaar. Te hete zomers, extreme regenbuien die rivieren doen overstromen en geen sneeuwwitte winters meer. Gemeenten in Nederland bereiden zich voor op deze door klimaatverandering veroorzaakte weersextremen door een klimaatstresstest. Deze test resulteert in een overzicht van kwetsbaarheden voor de klimaatdreigingen. Denk bijvoorbeeld aan gebieden die kwetsbaar zijn voor droogte, waar stroomt het water naartoe na een hevige regenbui of plekken waar de hoogste temperaturen worden gemeten.

 

Gemeenten hebben in 2019 een eerste klimaatstresstest uitgevoerd, maar daarin werd cultureel erfgoed niet altijd meegenomen. Het is gebleken dat men zich vaak onvoldoende bewust is van de gevaren van klimaatverandering voor het cultureel erfgoed in ons land. In 2025 zal er een actualisatie van de testen plaatsvinden, waarbij de RCE streeft dat elke gemeente erfgoed bij de test betrekt. Hoe geven we erfgoed een plek in de stresstest? En kan je het verleden als kennisbron gebruiken voor klimaatadaptatie?

 

Voor wie?

Deze bijeenkomst is met name bedoeld voor ambtenaren die zich bezig houden met erfgoed en/of klimaat. Natuurlijk zijn ook collega’s van andere beleidsterreinen welkom, denk aan ambtenaren die zich bezig houden met landschap, groen, RO, stedelijke ontwikkeling en vergunningverlening.

 

Praktisch

  • Wanneer: donderdag 3 oktober 2024

  • Hoe laat: 14.00 – 17.00 uur

  • Waar:    Europees Keramisch Werk Centum | EKWC

Almystraat 10

5061PA Oisterwijk

 

Voorlopig programma:

13.30: Inloop

14.00: Begin van het programma

17.00: Einde en Borrel

 

Verdere details worden binnenkort bekend gemaakt via e-mail, website en LinkedIn.

​

00fbab_bf34ba646572452195fddb45d6e4c970~mv2.jpg

Nieuw! Accountmanagers voor persoonlijke dienstverlening

 

De erfgoedwereld is de laatste jaren veel veranderd. Vooral de Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 in werking is gesteld, zorgt voor nieuwe vragen en uitdagingen. Ook onderwerpen zoals toezicht en handhaving, verduurzaming, klimaatverandering, publieksparticipatie en immaterieel erfgoed vragen aandacht in het erfgoedveld. Zo komt er veel op het bord van erfgoedambtenaren terecht. De capaciteit van de gemeenten staan onder druk. Wij van het Monumentenhuis Brabant, het provinciaal steunpunt voor cultureel erfgoed, merken dit ook.

 

Als steunpunt voor gemeenten in Brabant willen we u graag nog beter van dienst zijn. Daarom hebben we besloten om onze dienstverlening persoonlijker te maken. Elk teamlid van het Monumentenhuis krijgt een groep Brabantse gemeenten onder zijn of haar hoede als accountmanager. Hij of zij wordt het eerste aanspreekpunt voor vragen, uitdagingen en ideeën over erfgoed vanuit de gemeente. Op deze manier bieden we snel hulp en het creëert kansen om trends, zoals klimaatadaptatie, sneller te signaleren en aandacht te geven. Ook kunnen we ambtenaren die te maken hebben met dezelfde uitdagingen met elkaar in contact brengen. Deze verbinding kan gelegd worden binnen één regio, maar juist ook met meerdere regio’s.

 

Hoewel we vanaf nu werken met accountmanagers, betekent dit niet dat andere collega’s niet meer kunnen meedenken of overleggen met een gemeente buiten hun werkgebied. Ieder van ons heeft zijn of haar eigen expertise die van pas kan komen. Via de accountmanager kan de juiste specialist snel contact opnemen met u. En natuurlijk blijven we telefonisch bereikbaar via

(0162) 511 833 en via info@monumentenhuisbrabant.nl.

 

De verdeling van de accountmanagers staat weergegeven op onderstaande kaart.

Accountmanagers_MonumentenhuisBrabant-2.png

Contactgegevens van de accountmanagers:

 

Monique van de Looi  |  m.vandelooi@monumentenhuisbrabant.nl

​

Hans Gunter  |  info@monumentenhuisbrabant.nl

 

Gijs Verkuijlen  |  g.verkuijlen@monumentenhuisbrabant.nl

 

Anke Thijssen  |  a.thijssen@monumentenhuisbrabant.nl

 

Karlijn Kersten  |  k.kersten@monumentenhuisbrabant.nl

 

Niels Groot  |  n.groot@monumentenhuisbrabant.nl

 

Door deze nieuwe benadering willen we het vanzelfsprekende en benaderbare aanspreekpunt voor gemeenten blijven.

Samen met jullie willen we het Brabantse erfgoed blijven behouden, benutten en versterken.

bottom of page