Klimaatstresstest & Erfgoed
Ook ons Brabantse erfgoed ontkomt niet aan de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd draagt cultureel erfgoed bij aan oplossingen. Daarom moet erfgoed een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de klimaatstresstest die gemeenten opstellen.
Aangezien deze tests de komende tijd geactualiseerd worden, is dit hét moment om daarmee aan de slag te gaan en ons Brabants erfgoed in positie te brengen. Hoe doe je dat? Dat hoor je op donderdag 3 oktober tijdens de Workshop Klimaatstresstest & Erfgoed, die het Steunpunt Cutltureel erfgoed samen met de RCE organiseert, in Oisterwijk.
​
Voor wie?
Deze workshop is voor gemeenteambtenaren vanuit erfgoed, stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, water, klimaatadaptatie, kunst & cultuur en landschap. Er is speciale aandacht voor de risico's voor musea, collecties en archieven.
​
TIP!
Deze workshop is interessant voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met erfgoed. Neem dus vooral je collega's mee. Samen komen jullie verder.
Aanmelden
Stuur een mail naar info@monumentenhuisbrabant.nl
​In een klimaatstresstest van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie wordt geïdentificeerd wat de mogelijke kwetsbaarheden zijn binnen een gemeente. Hiermee worden de juiste maatregelen genomen om schade en verlies te beperken. Er zijn in vier klimaatthema’s:
-
Wateroverlast
-
Hitte,
-
Droogte en
-
Overstroming
Deze vier thema’s zijn het landelijke uitgangspunt. Als gemeente heb je ruimte om zelf te bepalen hoe je een stresstest uitvoert en met welke thema’s.
In 2019 hebben alle gemeenten een eerste klimaatstresstest uitgevoerd, maar cultureel erfgoed is door een zeer beperkte aantal gemeenten meegenomen. In 2025 moeten de stresstesten geactualiseerd worden, o.a. op basis van de KNMI-klimaatscenario's die dit jaar worden verwerkt in nieuwe digitale kaarten. De RCE en de Steunpunten streven ernaar dat in 2025 alle gemeenten erfgoed meenemen in de klimaatstresstesten.
Over de klimaatstresstest
Tijdens het plenaire gedeelte van de bijeenkomst introduceert de RCE vanuit het programma Water en Klimaat de relatie tussen erfgoed en klimaatverandering. Vervolgens nemen de RCE en de Provincie Noord-Brabant jullie mee langs een aantal mooie voorbeelden van klimaatadaptatie met gebruik van erfgoed uit Brabant.
Daarna zijn er twee workshops. Je leert hierbij om erfgoed in de nieuwe stresstest in te brengen, om er rekening mee te houden én te gebruiken als kennisbron.
-
Risico's van klimaatverandering voor erfgoed Een belangrijk hulpmiddel bij de stresstest is de Klimaateffect atlas. Deze kaart vertaalt getallen en scenario’s van het KNMI. De provincie Noord-Holland gebruikte deze atlas bijvoorbeeld bij een eerste quickscan naar de klimaatrisico’s voor cultureel erfgoed.In deze workshop bekijk je de risico’s voor het onroerend en roerend erfgoed in jouw eigen gemeente. We gebruiken hier de effectatlas en andere bronnen bij.
-
Kennis uit het verleden voor klimaatadaptatie
Ons landschap zit vol historische kennis! Het watersysteem, en vooral hoe zich dat in de geschiedenis ontwikkeld heeft, kan bijvoorbeeld oplossingen bieden bij watertekort of wateroverlast.
Tijdens deze workshop leer je voor welke adaptatiemaatregelen de ondergrond zich op een specifieke plek het beste leent. Op basis van historische kennis en kaartmateriaal.
Erfgoed als kans! Inspiratie en mogelijkheden
Programma en Locatie
Defintief Programma Donderdag 3 oktober
13.30 uur Inloop
14.00 Introductie door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ( Ellen Vreenegoor)
14.30 Erfgoed inzetten voor klimaatadaptatie (Wim Haarman, provincie Noord-Brabant)
15.00 Pauze
15.15 Twee workshopsrondes:
- Risico's van klimaatverandering voor erfgoed - de Klimaatrisicokaart (Jacob Knegtel)
- Kansen en kennis cultuurhistorie en erfgoed inzetten voor klimaatadaptatie. (Menne Kosian)
16.45 Afsluiting
17.00 Einde/Borrel
​​
Er wordt gefocust op De Peel als casus voor het landelijk gebied en op ‘s-Hertogenbosch als casus voor stedelijk gebied.
Locatie
(EKWC) Europees Keramisch Werkcentrum
Almystraat 10
5061PA Oisterwijk
​
De locatie is goed te bereiken met trein en auto. Zie: https://shop.ekwc.nl/contact/
​
​