Stichting Behoud Monumenten Brabant
Erfgoed vertegenwoordigt een grote maatschappelijke en economische waarde. Daar moet zuinig mee worden omgegaan. Erfgoed geeft identiteit aan een gemeenschap, het verbindt en het heeft ook een economisch belang.
Erfgoed geeft karakter
Monumenten, landschappen en historische gebouwen verbinden het verleden met het heden en onderscheiden dorpen en steden van andere plaatsen. Zij vertellen niet alleen het verhaal van een gemeente, maar vormen ook een onmiskenbare beeldbepalende kwaliteit. Met het oog op de Omgevingswet is het van groot belang om erfgoed, als kernkwaliteit van de fysieke leefomgeving, in stand te houden en waar mogelijk te versterken.
Erfgoed verbindt
Erfgoed vertegenwoordigt de identiteit van een gemeente en haar bevolking. Het maakt dat mensen zich thuis voelen. Inwoners voelen zich persoonlijk verbonden met specifieke gebouwen en verhalen. Als gemeenschap identificeert men zich met de eigen stad of dorp en haar verleden. Dit alleen al is een belangrijke reden om de herbestemming en doorontwikkeling van monumentale en karakteristieke gebouwen te stimuleren en te bevorderen.
Erfgoed vertegenwoordigt economische waarde
Onderzoek heeft aangetoond dat monumenten niet alleen een waarde verhogende invloed hebben op omliggende panden, maar ook dat erfgoed structureel geld kan opleveren. Elke geïnvesteerde euro in erfgoed heeft een multiplier effect. Erfgoed bevordert de aantrekkingskracht van Brabant en draagt bij aan de vitaliteit van stad en platteland.
Vanuit de hiervoor genoemde visie en benadering is Stichting Behoud Monumenten Brabant (BMB) opgericht. De stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan de instandhouding en de versterking van cultuurhistorisch waardevolle objecten en structuren in Brabant door het (mede) uitvoeren van gerichte projecten
Project ‘Toekomst voor religieus erfgoed’
Vanaf de oprichting is religieus erfgoed een van de speerpunten. Onder meer zijn er diverse publicaties uitgebracht, waaronder ‘Toekomst voor religieus erfgoed in Noord-Brabant’ (2005) en ‘Over kerken en kloosters gesproken…’, is uitvoering gegeven aan het ‘Ambassadeursproject Religieus Erfgoed’ (2007-2008), is een grote inhoudelijke bijdrage geleverd aan ‘2008, Jaar van het Religieus Erfgoed’ en is een ’10-punten actieplan’ (2016) opgesteld. Die activiteiten hebben steeds plaatsgevonden in goed overleg met de beide Brabantse bisdommen en PKN.
​
Klik hier om de volledige brochure ‘Over kerken en kloosters gesproken’ te downloaden.
Project ‘Zuiderwaterlinie’
In de provincie Brabant zijn verschillende verdedigingslinies en verdedigingswerken te vinden met zowel een belangrijke militair-als culturele historische betekenis. Uit oogpunt van toerisme wordt militair erfgoed ook steeds belangrijker.
Twee belangrijke verdedigingslinies in Brabant zijn de voormalige Zuiderwaterlinie en de Peel-Raamstelling. In het land van Heusden en Altena zijn overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aanwezig. Daarnaast zijn er mooie vestingsteden (Grave, Ravenstein, Megen, Heusden, Geertruidenberg, Breda, Willemstad, Klundert, Steenbergen, Bergen op Zoom) waar het goed toeven is.
​
Stichting BMB heeft in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Oss, Grave en Cuijk een ontwikkelingsvisie voor de Zuiderwaterlinie in Noordoost-Brabant opgesteld. Daarin worden de kansen voor militair erfgoed en erfgoedtoerisme voor de regio beschreven.